Hoe verlies ik mijn vliegtuig niet uit het oog...
Een verhaal van een paterke en een duvelke

In de zomer volgt op een babbelavond een frisse pint of een sangria op het plein of bij de Witte. In de winter zijn we blij dat we warm binnen kunnen zitten... En er passeert wat bij de Witte.... naast verse kippensoep met groenten die deze morgen nog op het veld stonden, zijn er ook de Paterkes en de Duvelkes. Ze fluisteren niet alleen dingen in je oor, ze zitten nog al eens achter mekaar. Ofwel zit de pater met zijn weiwatervat achter het duvelke, ofwel poogt de duvel met zijn drietand in de kont van het paterke te prikken.... Stel je dat even voor in de lucht. Het paterke is bijvoorbeeld een bruin-witte Pinto...Het duvelke een rood-zwarte Pinto. Je ziet het duvelke met zijn drietand uithalen naar dat staartje van dat weglopende paterke. Van links naar rechts, onderste boven, tussen de boomstammen door... Maar hoe hou je het geheel nu perfect zichtbaar onder alle omstandigheden ?

Als eerste tip plak je best de lichtste kleur bovenaan, dus wit bij het paterke en rood (of het liefst met een vleugje geel of orange) bij het duvelke. Onderaan zijn de paterkes bruin en de duvelkes zwart... Het hangt er vanaf hoeveel pepers ze naar binnen hebben gespeeld.

Bovenaan is een "starburst"-pattern te verkiezen. Dit kennen we van de Pitts en de Decatlon. De punten komen samen bij de aanvalsboord en eindigen bij de wingtip. Dit zorgt voor een soort pijleffect, zeg maar de drietand van het duvelke.

Bij de landing is het belangrijk dat de voorlijst een opvallende contrastkleur krijgt tegenover de omgeving. Een witte strip op een donkerder achtergrond, zoals de witte mouwen van het paterken.

Niet alleen de vliegtuigen kunnen best de juiste styling ondergaan om gezien te worden...Een grijze zonnebril geeft je ook een beter zicht op je toestel dan een andere., zowel op de grond als in de lucht.

Deze en nog vele andere tips lees je in het volgende artikel:
http://www.jcrc.com/news/articles/article-colortheory.htm of de vele andere kleurenpagina's online.

http://web.archive.org/web/20080214225425/http://www.ultimatecharger.com/color.html

 

Neem ook eens een kijkje op de site van onze sponsors 

Stoffeerderij