Er bestaan meer en meer alternatieven om een multikopter te bouwen waarvan enkele het aandurven de prijs relatief laag te houden. Vroeger konden ze echter niet op tegen MikroKopter, maar die tijden zijn nu voorbij. MultiWii, een op de Arduino gebaseerd platform is daar een van, een andere mogelijkheid is OpenPilot. www.openpilot.org

OpenPilot onderscheid zich in vele opzichten van de MikroKopter:

  • Volledig open source
  • Een internationale groep ontwikkelaars waaronder één belg
  • Opgericht door een Australiër
  • Goede documentatie en website
  • Pro vormgeving van zowel PCB als software
  • Product dat zowel voor MultiKopters, maar ook voor gewone vliegtuigen en heli’s kan gebruikt worden
  • Een competitieve prijsstelling en de mogelijkheid om gebruik te maken van goedkopere componenten

De prijs van het basisprintje CopterControl (CC) is minder dan 90 EUR, en je kan gebruik maken van zowel een PWM als (nu nog beta) PPM ontvanger. De ESCs moeten geen I²C versie zijn, maar bv een Turnigy Plush of HobbyWing Pentium volstaan (400Hz). Verder kan je al beginnen met de basisprint, 4 ESCs, 4 motoren en CW/CCW schroefjes, een ontvanger en frame. Nog een batterij en je bent in de lucht. Hieronder een foto van het erg kleine printje dat alle processors en gyro’s bevat:

1

Zelfs USB is voorzien, geen gedoe met losse adapters!

De software voor de configuratie is zalig om te gebruiken en heeft een mooie interface:

2

Het is zowel een mission planner als configuratie software, met een XBee te gebruiken tijdens de vlucht. Helivliegers zullen het tof vinden dat er ook een niet ACC mode bestaat die zij Rate mode noemen, een soort Heading Hold voor de MultiKopter.

Natuurlijk ontbreekt een forum niet, dit keer wel in het Engels! Als je kopter in elkaar steekt moet je enkel je zender configureren, de instellingen op default zetten en een test uitvoeren. Dan volgt een wat tijdrovend werk om de PID instellingen juist te zetten voor je model afhankelijk van gewicht, motoren, framegrootte enz. Alles wordt duidelijk uitgelegd in 2 video filmpjes die op de site terug te vinden zijn, heel wat beter dan de Duitse concurrentie.

Mijn opstelling is een CC op een Deadalus Kinjal frame (http://aeroquad.com/showthread.php?1479-Daedalus-Kinjal-Mini-Quad-(12-quot-)) gemaakt uit first class carbon, Keda 20-50s motoren en HobbyWing ESC’s uit deze shop http://www.giantcod.co.uk/ . Het resultaat is een kleine 12” kopter waarmee het mogelijk moet zijn om wat agressiever te vliegen, loops te maken enz.

Dit is het resultaat:

3

En op het internet zijn ook veel filmpjes te vinden van deze kopter, voorgevlogen door iemand die opgeleid werd door Harry Potter:

http://vimeo.com/22615550

http://vimeo.com/22618423

Beide met stick display, erg knap. (Tweede is een slow motion versie om beter de stick moves te zien.)

Kijk ook hier eens naar, erg knap gevlogen: http://vimeo.com/warthox/videos .

Deel3 zal over de MultiWii gaan, een idee dat ontstond door het gebruik van goedkope Gyro’s uit de Wii van Nintendo te hergebruiken om de prijs erg te drukken. Een mini Arduino en je bent vertrokken..

 

Happy landings,

Ivo

 

 

 

Neem ook eens een kijkje op de site van onze sponsors 

Stoffeerderij